X

Biztosan nem akarja megtudni
hogyan juthat készpénzhez
1 nap alatt?

 

Hitelinformációk

hitelfeltetelek

Amit a hitelfelvétel előtt tudni kell:

2015. május 26.

A hitelfelvétel alapfeltételei
Hitelfelvétel esetén a következő elvárásokkal találhatjuk magunkat szemben: a 18 éves életkor betöltése mindenképpen kötelező, továbbá legalább minimálbér igazolására is szükségünk lesz, valamint a cselekvőképességet is igazolnunk kell, ahogy az életbiztosítás is lehet feltétel a hitelfelvétel esetén, ám ez nem minden esetben, csak bizonyos kor felett, illetve, ha egyedül vesz fel valaki hitelt.

Jelzáloghitel esetén az ingatlanfedezet feltételei a következők lehetnek: tulajdoni lap megléte, valamint a megfelelő érték és az is, hogy az ingatlan aktuális állapota megfeleljen a tulajdoni lapon bejegyzetteknek. Továbbá, hogy az ingatlan rendelkezzen jogerős használatbavételi engedéllyel, valamint, hogy ne legyen az ingatlannal kapcsolatos, folyamatban lévő bírósági eljárás és önállóan forgalomképes legyen. Emellett a banktól függő értékállósági és eladhatósági feltételeknek is meg kell, hogy feleljen és szükséges a tehermentesség, vagy elfogadható teher.

A hitelfelvétel és a jövedelemigazolás

Hitelfelvétel esetén a bank szempontjából az számít jövedelemnek, ami igazolható, amiről nincs papír, arra semmiféle biztosíték nincs. Az igazolhatóság elengedhetetlen a hitelfelvétel esetén, mert a bank ezzel biztosítja magát arról, hogy a törlesztő részletek kifizetésre kerülnek majd. Hitelfelvétel esetén a bank megvizsgálja a leendő adós gazdasági és jogi helyzetét, hiszen az a feladata, hogy biztosítsa, hogy az igénylő képes és hajlandó lesz a felhasznált hitelt törleszteni a kamatokkal együtt. Feltétel továbbá, hogy nagykorú és cselekvőképes legyél.

Vannak olyan feltételek, melyek egészen biztosan meghiúsítják a hitelfelvétel lehetőségét. A következő esetekben nem hitelez a bank az igénylőknek: a hitelmulasztás elkövetése (90 napon túli, a mindenkori minimálbért meghaladó hiteltartozás) illetve, ha nincs jövedelemigazolás legalább a minimálbér összegéről.

Mi más befolyásolhatja a sikeres hitelfelvétel lehetőségét?

Léteznek olyan feltételek, amelyek megléte befolyásolja az igénylő megítélését, ezáltal annak jobb-rosszabb kondíciókkal nyújt a bank hitelt. Pozitív tényező lehet a magas bejelentett jövedelem, vagy a meglévő megtakarítás. Illetve amennyiben egy lakásvásárlás esetén a megvenni kívánt ingatlan értékének töredékére vonatkozik a hitel, vagy esetleg az igénylőnek biztos jövedelmet jelentő munkája van. Rontó tényező lehet az alacsony, vagy bizonytalan jövedelem, a kevésbé forgalomképes ingatlan.

Hitelfelvétel esetén milyen értékű ingatlan lehet fedezet?

Hitelfelvétel alkalmával minimum 4 millió forint értékű ingatlant fogadnak el a bankok általában, mint fedezetet, illetve feltétel az is, hogy a fedezetként bevonandó ingatlan értéke nagyobb legyen, mint az igényelt hitel összeg. Egyébként a fedezeteket értékbecslő méri fel a banknak, a megadott hitel pedig az ingatlan értékének maximum 80 százaléka lehet. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a bankok csak kivételes esetben finanszírozzák az ingatlanvásárlás 80 százalékát, általában a forgalmi érték 70, illetve csak 50-60 százalékáig adnak kölcsönt.

Az pedig, hogy pontosan mennyi hitelt kapunk a banktól az igazolt jövedelem mellett függ attól is, hogy mit tartalmaz az értékbecslő szakvéleménye. Eszerint az olyan ingatlan, ami ikerház, és a másik házrésznek omladozik a teteje, vagy egyéb problémát észlelt a szakértő, esetlegesen szorgalmi jog van érvényben rajta, illetve temető, kocsma, templom vagy forgalmas vasút mellett fekszik, vagy esetleg árterületen van, netán magasfeszültségű vezeték alatt helyezkedik el egyértelműen kevésbé forgalomképesnek számít, így a bank is kevesebb hitelt ad rá.

A hitelfelvétel után: mi történik, ha nem tudunk fizetni?

Ha egy adós tartósan nem tudja a törlesztőrészleteit fizetni, abban az esetben a bank a felajánlott fedezetet értékesítheti. Amennyiben érkezik jövedelem, ám abból nem fizeti a hiteles a törlesztőrészletet, a bank jogosult arra, hogy a neki járó összeget automatikusan levegye számláról. Ez akár a hiteles beleegyezése nélkül is megtörténhet, hosszabb távú nemfizetés esetén pedig el is árverezheti a fedezetként felajánlott ingatlant.